Одна з основних функцій печей на дровах - естетична, і, швидше за все, ви оберете піч за дизайном, в рамках тієї чи іншої цінової категорії. Доброю новиною є те, що майже в будь-якому дизайні є великий вибір печей різних виробників, з різними функціями. Так що, якщо вам сподобалася якась модель, але вона здається занадто дорогою, можна спробувати пошукати інші альтернативи в цієї же категорії дизайну.

Ми детально розібралися, які різновиди печей, з точки зору дизайну, є зараз актуальними, та виділили особливості та переваги кожного дизайну. Сподіваємося, що інформація в даній статті буде корисна всім, хто цікавиться дизайном камінів - від власників дач до професійних дизайнерів.

Традиційні чавунні печі

Для чавунних печей в традиційному стилі (їх іноді ще називають буржуйки) характерний присадкуватий корпус на чотирьох ніжках, як правило, прикрашений декоративним литтям. Дверцята чавунної печі може бути звичайними або арочними, іноді з ажурними деталями поверх скла. У цю категорію ми також віднесли сучасні версії печей, наприклад, з ребристим рел'єфним оздобленням або овальним корпусом, які схожі на традиційні чавунні печі своїми пропорціями і формою ніжок.

Традиційні кахельні печі

Корпус кахельних печей в традиційному стилі зазвичай вертикальних пропорцій, з вузькими високими дверцятами, прикрашеними кахлями (кахельною плиткою особливого дизайну). В Італії з її давніми ремісничими традиціями виробництва кольорової глазурованої кераміки, таку плитку називають майолікою. Як і в традиційних чавунних печах - ручка масивна, у формі літери Г.

Альпійські печі (стуботто)

Особливістю альпійських печей, або, як їх називають в Італії, стуботто, є масивна керамічна конструкція, що виконує роль акумулятора тепла, який згладжує температурні коливання в проміжках між розпалюваннями, велика кількість оригінального декору ручної роботи, своєрідна форма "купола" у верхній частині печі. Втілюючи в собі традиційний дизайн, альпійські печі Piazzetta також можуть бути обладнані додатково Multifuoco і автоматизованою системою управління для максимального комфорту.

Асортимент кахельних печей дуже різноманітний і не обмежується такими традиційними моделями, як розглянуті вище, але далі ми будемо розглядати дизайн сучасних моделей незалежно від оздоблювального матеріалу.

Вертикальні печі з прямими лініями

В наступну категорію ми об'єднали печі вертикальних пропорцій, з прямими стінками і одним скляним фасадом. Різноманітність дизайну досягається за рахунок форми підстави (ніжки, ніша для дров або закритий постамент), форми кутів (чіткі лінійні або злегка округлені), забарвлення, деталей оздоблення.

Такі прямокутні печі з лінійним дизайном відмінно впишуться в сучасний мінімалістичний інтер'єр. В багатьох виробників печі в такому дизайні - сталеві, однак у заводу Piazzetta також чимало печей в облицюванні з майоліки, з величезним вибором кольорів, з таким же стриманим лінійним дизайном.

Печі з кутовим фасадом

Огляд вогню вертикальної печі з лінійним дизайном може бути поліпшений за допомогою кутового скляного фасаду, ефектного і сучасного технічного рішення.

Вартість кутових печей істотно вище стандартних за рахунок дорогого кутового керамічного жароміцного скла - крім того, що його площа значно більше звичайного, а й сама конфігурація суцільного скла зі згином має більш високу собівартість.

Печі з двостороннім фасадом

Двосторонні печі (їх також називають тунельними) встановлюються в острівному розміщенні, добре підійдуть для приміщення з двома зонами відпочинку. Ефектне, але дуже рідкісне конструктивне рішення.

Печі з тристороннім фасадом

В пристінних печах з тристороннім фасадом вогнем можна милуватися з будь-якого куточка кімнати. Такий фасад складається з трьох окремих стекол - великого скла попереду і вузьких стекол з боків.

Тристоронні печі - рідкісне технічне рішення, не у всіх виробників є подібні моделі.

Широкоформатні печі

Печі з широким вогнищем дозволяють укладати в топку довгі поліна, а в цілому, вони трохи схожі за своїм дизайном на каміни, оскільки традиційним камінам властива саме така форма вогнища. Лідер в даній категорії печей - Invicta, у заводу багато моделей з таким форм-фактором. Крім того, вони відрізняються значною потужністю.

Якщо вам імпонують пропорції вогнища і огляд вогню в традиційному каміні, однак, ви хочете обійтися без будівельних робіт та заощадити місце в приміщенні - такий варіант може бути доречним.

Печі-каміни з топкою

Окрема категорія печей, про яку ми згадували на початку статті - печі, що складаються зі стандартної камінної топки (яка може бути куплена окремо), і готової облицювальної конструкції з вентиляційними отворами.

Огляд вогню, потужність в таких печах не поступаються традиційним камінам. Висока вартість такої конструкції, якщо розгядати такого виробника, як Piazzetta, обумовлена, насамперед, масивним майоліковим озобленням, що має вражаючий візуальний ефект.

Печі з топкою від заводу Piazzetta можуть бути укомплектовані на вибір топками різного розміру, від цього буде залежати загальна вартість конструкції, габарити фасаду і облицювання, потужність та інші технічні параметри. По суті, таке технічне рішення схоже на обладнання каміна, з тією різницею, що облицювання виготовляють в заводських умовах і поставляють в зібраному вигляді. Саме облицювання виробляють з майоліки, в одному з чотирьох кольорів на вибір.

Одним з різновидів камінів-печей з габаритами каміна є тристоронні моделі.

Якщо вам подобається дизайн такого каміна, але лякає вартість в форматі печі-каміна, можна ще розглянути придбання тристоронньої камінної топки і спорудження конвекційного короба з гіпсокартону з ізоляцією силами наших фахівців. Оздоблення коробу може бути різноманітним - фарбування, плитка під натуральний камінь і т.п. Приклади таких робіт можна побачити на сторінці "Монтаж камінів" в розділі "Камін під оздоблення" ➟ 8,9,10 фотографія. А приклади готових тристоронніх камінів в інтер'єрі можна подивитися в статті нашого блогу. Без урахування димоходу, вартість каміна складе від €3000, враховуючи топку без перемичок між стеклами, матеріали на обладнання технічної конструкції та монтажні роботи. Так чи інакше, тристоронній камін - один з найефектніших, але і дорогих, за рахунок технічно складної конструкції, великої гільйотини - дверцят з вертикальним підйомом.

Печі з округлим корпусом

За радіусом і формою заокруглення печі можуть бути циліндричними (якщо дивитися зверху, фасад печі, її скляні дверцята утворюють правильну окружність), овальними, і частково округленими - наприклад, боки округлі, а фасад, задня частина "обрізані" під прямим кутом.

Циліндричні печі

Печі циліндричної форми - на піку популярності, і підтвердженням є величезний вибір таких моделей у більшості виробників. Одна з причин такої популярності - округлий скляний фасад дозволяє збільшити градус огляду вогню. Ряд печей доступні в опції з поворотним корпусом, що додає гнучкості в облаштуванні зон відпочинку.

Циліндричні печі представлені в різноманітних цінових категоріях, чавунні, сталеві і керамічні. Гнучкість вибору фінішного озоблення - його матеріалу, додаткового декору, забарвлення - дозволяють вписати такі печі в будь-який інтер'єр, від класичного до ультрасучасного.

Овальні печі

В овальних печах, зазвичай, огляд вогню мало відрізняється від прямого скла, а заокруглення фасаду є, скоріше, ознакою сучасного стилю. При погляді зверху корпус таких печей виглядає як правильний овал.

Печі з частково округлим корпусом

Ця категорія печей відрізняється різноманітними формами і дизайном, наприклад, прямі бічні стінки і трохи округлений фасад, або ж прямий фасад і радіальні стінки.

Печі з унікальним дизайном

Деякі печі складно віднести до однієї з перерахованих вище категорій, адже їх форма досить оригінальна. Наведемо лише кілька прикладів.