Очищення каміна і догляд

Технічне обслуговування є обов'язковим для правильної та ефективної роботи топки. Всі роботи з технічного обслуговування (чистка, будь-які заміни і т.д.) мають проводитися лише тоді, коли полум'я згасло і топка повністю охолола.
Періодичний контроль
Перевіряйте наявність формувань креозоту як в трубах, підключених до димоходу, так і всередині димоходу під час сезонів, коли прилад знаходиться в експлуатації, перевіряючи їх принаймні кожні два місяці.
Креозот (рос. креозот, англ. creosote, нім. Kreosot) — безбарвна (іноді жовтувата або жовто-зелена), займиста, погано розчинна у воді масляниста рідина із їдким запахом і пекучим смаком, яку виробляють з деревного або кам'яновугільного дьогтю. Вікіпедія
При спалюванні деревини (особливо, якщо вміст вологи в ній перевищує 30%) виділяються смоли та інші органічні пари, які призводять до утворення креозоту, що, в свою чергу, викликає забруднення, що перешкоджає ефективному відведенню диму.
Креозот легко запалюється і може спалахнути, заподіявши серйозної шкоди як димоходу, так і конструкції житла. Використовуйте тільки рекомендоване паливо (див. статтю «ПАЛИВО ДЛЯ КАМІНУ»).
При накопиченні креозоту він повинен бути вилучений, щоб зменшити ризик виникнення пожежі та поліпшити теплообмін.
Мають бути вільними від перешкод і перевірятися не рідше, ніж кожні два місяці:
- димоходи (підключення до димоходу, димова труба);
- забір повітря для горіння;
- вогнище приладу (правильне положення зольника, решітки та сітки, дефлектора, регістру, заслінки димоходу і т.д.);
- системи вентиляції (отвори, повітроводи, решітки), якщо вони встановлені.
Переконайтеся в тому, що система автоматичного закриття дверцят і повітряні заслінки знаходяться в належному робочому стані.
Технічне обслуговування всієї вищевказаної системи опалення повинно проводитися не рідше одного разу на рік перед початком сезону, коли вона буде використана.
Ми також рекомендуємо періодично перевіряти всю систему опалення в період роботи до того моменту, коли вона не буде використовуватися протягом кількох місяців.
Чистка керамічного облицювання

Керамічне облицювання спочатку необхідно протирати м'якою сухою тканиною перед використанням будь-яких миючих засобів (навіть м'яких). Придбайте рідкий миючий засіб, який підходить для чищення кераміки, або концентрат для чистки порцеляни. З його допомогою ви зможете видалити масла, чорнило, кава, винні плями і т. i.
Ніколи не замочуйте керамічне облицювання і не чистите його холодною водою, коли воно ще гаряче, оскільки тепловий удар може привести до утворення на ньому тріщин.
Чистка сталевих елементів
Сталеві секції облицювання слід протирати м'якою сухою тканиною перед застосуванням будь-яких миючих засобів. Після цього рекомендується використовувати знежирюючий засіб, такий як ацетон або оцет, розбавлений водою.
Чистка елементів з фарбованого металу

При чищенні елементів вироби, виконаних з пофарбованого металу, використовуйте м'яку тканину, змочену водою.
Ніколи не чистите металеві елементи спиртом, розчинниками, засобами на основі нафтопродуктів, ацетоном або іншими знежирюючими або абразивними речовинами.
В разі використання таких речовин виробник знімає з себе будь-яку відповідальність за завдану шкоду.
Зміна кольору металевих елементів може бути результатом неправильного використання.
Система закривання дверцят
Ця операція повинна проводитися спеціально навченим персоналом. Систему вертикального підйому і закривання дверцят необхідно періодично перевіряти - принаймні кожні два роки
Чистка скла (щоденна)
Якщо прилад дуже повільно нагрівається на стадії загоряння через не повністю сухої деревини, це може привести до накопичення смоли на склі. Вона, врешті-решт, згорить під час роботм приладу на повну потужність.
Якщо смола накопичується протягом тривалого часу, її буде набагато важче видалити.
Тому ми рекомендуємо щоденне чищення скла до топки каміна.
Скло слід чистити, коли воно холодне, з використанням знежирювальних коштів на основі аміаку і неагресивних засобів (не застосовувати розчинники).Не використовуйте будь-які матеріали, які можуть подряпати або зіпсувати скло, оскільки подряпини можуть перетворитися в тріщини або проломи.
В разі розбитого скла
Кожен з наших осередків поставляється з дверцятами, оснащеної склом з вогнетривкої кераміки завтовшки в 4 мм, стійкої до теплового удару до 750 ° C. Її можна поламати лише в разі важкого впливу, такого як дуже сильний удар. У разі поломки замінюйте лише оригінальними деталями Gruppo Piazzetta S.p.A.
Контроль герметичності дверцята
Правильна щільність герметичності дверцята має важливе значення для досягнення оптимальної продуктивності приладу. Тому рекомендується перевіряти герметичність періодично або після тривалого періоду використання на ознаки зносу або пошкодження. При необхідності замініть їх, використовуючи оригінальні запасні частини Gruppo Piazzetta S.p.A.
Решітку і зольник необхідно чистити щодня. Використання решітки протягом цілого дня сприяє накопиченню золи або залишкових продуктів згоряння. При нерегулярної чищення залишків буде більше, що буде впливати на ефективність роботи приладу.
Зольник також необхідно регулярно очищати, тому що коли він заповнений, це призводить до несправностей приладу.
Прибирання золи
Зола з натуральної (необробленої) деревини, що спалюється в печі або в каміні, в основному складається з оксидів кальцію, кремнію, калію і магнію. Отже, зола може використовуватись в якості добрива для рослин або в саду, за умови, що її кількість не перевищує 2,6 кг на 10м2 в рік.
Золу необхідно помістити в металевий контейнер з герметичною кришкою. Закритий контейнер (металеве відро) необхідно помістити на незаймисту поверхню на безпечній відстані від горючих матеріалів, поки зола не охолоне.
Тільки тоді, коли зола повністю охолоне, її можна викидати з органічними відходами, за умови відсутності цвяхів або інших неорганічних матеріалів.
Чистка керамічної футеровки камери згоряння
Внутрішня частина приладу виготовлена з інноваційного матеріалу під назвою «Aluker®». Основу Aluker® складають речовини, які є абсолютно нетоксичними і термостійкими до 1400 ° C.
Незважаючи на його значну міцність, не рекомендується кидати великі шматки дерева у цеглу.
Aluker® темніє, коли топка спочатку розпалюється, але поступово повертається до свого природного кольору в міру нагрівання цегли. Кілька порад для оптимального використання цегли Aluker®:Не використовуйте воду для гасіння вогню - нехай цеглини охолонуть самі по собі!
- не тріть цеглини Aluker® металевими предметами;
- для чищення цегли Aluker® використовуйте звичайну щітку.
Видалення дефлектора
Прилад оснащений дефлектором, призначеним для збільшення шляху димових газів або диму для збільшення поверхні теплообміну. У разі необхідності замінити дефлектор, потягніть його вгору, потім поверніть вниз і зніміть.
Відключення
Перед будь-яким тривалим періодом, протягом якого топка не використовуватиметься, ми рекомендуємо проводити ретельне очищення, що дозволяє уникнути інкрустації і окислення, які згодом буде важко очистити. Ми також рекомендуємо, як запобіжний захід, провести загальну перевірку, як це описано в пункті «ПЕРІОДИЧНИЙ КОНТРОЛЬ».
Після певного періоду бездіяльності можуть виникнути проблеми, пов'язані з розширенням елементів або появою неприємного запаху при першому розпалюванні. Тому після перезапуску приладу ми не радимо відразу ж запускати його на повну потужність. Також не слід активувати систему вентиляції до тих пір, поки запахи не розсіялися. Ця проблема може бути вирішена за допомогою звичайного провітрювання приміщення.
Ця інструкція написана для технічного обслуговування камінів Piazzetta, однак поради, викладені в ній, є універсальними і можуть застосовуватися до будь-якого сучасного каміна із закритою камінної топкою.