Поставляються нами камінні топки працюють на дровах.

Вологість деревини

Використовуйте добре витриману і суху деревину з вмістом вологи менше 20%.

Дерево, готове для згоряння, повинно бути висушене на відкритому повітрі, за умови захисту від дощу або снігу, і зберігатися під навісом щонайменше протягом двох років після зрубу. Поліна повинні бути як мінімум один раз розколоті для кращого просихання, і мати довжину 30-35 см.

Якщо ви заносите дрова з вулиці, буде краще, якщо вони кілька днів полежать в теплому сухому приміщенні перед використанням їх в каміні.

Чим нижче вміст вологи в деревині, тим вище його опалювальна здатність.

Свіжозрубана деревина має на 50% меншу теплову цінність, ніж суха деревина.

Спалювання занадто вологої деревини означає витрату більшості калорій на випаровування води, що міститься в ньому, і, зокрема, забруднюються стіни камери згоряння і димоходу, що впливає на ефективність роботи.

Наведена нижче таблиця показує, як зменшується опалювальна здатність при збільшенні вмісту вологи.


Зміст вологи (%)
 Час просушування
 Опалювальна здатність (кВт.кг) *
20 
Після двох років

30
 Після одного року
3.4
40
Після 6 місяців
2.8

* Приблизні величини

Хорошим правилом є покупка деревини в літній період (червень-липень), оскільки ліси вирубуються в основному восени, і, таким чином, можна бути впевненим в тому, що деревина вже зберігається протягом приблизно 1 року.

Класифікація дров

Дрова можуть бути класифіковані на дві категорії якості: «хороші» і «посередні або погані».

Ця класифікація залежить від виходу тепла деревини, максимальної тривалості горіння, складу і щільності.

Хороші дрова

  • Рекомендована деревина - родом із сімейства широколистяних порід дерев: бук, граб, дуб, біла акація, ясен, береза, клен, в'яз, слива, горіх, яблуня, груша, вишня.
  • Вся дрібнозерниста деревина з низьким вмістом смоли (тобто тверда і важка) є найбільш придатною, оскільки вона забезпечує камін постійним, безперервним полум'ям.

Посередні або погані дрова

  • Деревина, яка не рекомендується, - родом із сімейства хвойних, а також верба, тополя і вільха. Ця світла і м'яка деревина є смолистої і тому створює більше сажі, мало вугілля, а також розпечені іскри, при цьому вимагаючи більш частого очищення димоходу і каміна.
  • Ще однією особливістю м'якої деревини є те, що вона дає «живе», але недовгий полум'я, а її витрата вище для отримання того ж тепла.

Проводити початкову розпалювання можна м'якою деревиною - наприклад, тополя, ялиця, ялина, сосна - однак, врахуйте, що деревина хвойних порід при використанні в якості палива для тривалого горіння призводить до більш швидкого закопчення топки і забруднення димоходу, через високий вміст в ній смоли. Також, спалювання деревини хвойних порід при експлуатації камінної топки з відчиненими дверцятами призводить до виникнення сильних іскор і пов'язаного з цим підвищеного ризику виникнення пожежі.

Не спалюйте в каміні

  • свіжу деревину,
  • мокре дерево або відходи кори,
  • вологу або смолистую деревину, а також гранули.
  • відходи (сміття),
  • фанеру або ДСП,
  • відходи ящиків або обрізки дощок, інші відходи деревини, просочені спеціальними складами,
  • папір, картон, макулатуру, пластини шпони і інші господарські відходи,
  • штучні матеріали,
  • горючі рідини, всі тверді або рідкі речовини і матеріали, виготовлені з дерева,
  • пластиковий ламінат,
  • картонні коробки (наприклад, з-під молока).

Ні в якому разі не використовуйте рідке паливо будь-якого роду.

Всі ці або аналогічні матеріали становлять небезпеку для користувача, можуть пошкодити камін, димохід і трубу, а також - що не є останнім фактором - забруднюють навколишнє середовище.

Зверніть увагу - якщо ви спалювали в топці неприпустиме паливо, наприклад, вугілля, що призвело до теплового удару і пошкодження конструкції каміна, ви автоматично втрачаєте гарантію виробника.