Пальне для каміну

Поставляються нами камінні топки працюють на дровах.
Вологість деревини
Використовуйте добре витриману і суху деревину з вмістом вологи менше 20%.
Дерево, готове для згоряння, повинно бути висушене на відкритому повітрі, за умови захисту від дощу або снігу, і зберігатися під навісом щонайменше протягом двох років після зрубу. Поліна повинні бути як мінімум один раз розколоті для кращого просихання, і мати довжину 30-35 см.
Якщо ви заносите дрова з вулиці, буде краще, якщо вони кілька днів полежать в теплому сухому приміщенні перед використанням їх в каміні.
Чим нижче вміст вологи в деревині, тим вище його опалювальна здатність.
Свіжозрубана деревина має на 50% меншу теплову цінність, ніж суха деревина.
Спалювання занадто вологої деревини означає витрату більшості калорій на випаровування води, що міститься в ньому, і, зокрема, забруднюються стіни камери згоряння і димоходу, що впливає на ефективність роботи.
Наведена нижче таблиця показує, як зменшується опалювальна здатність при збільшенні вмісту вологи.
Зміст вологи (%) | Час просушування | Опалювальна здатність (кВт.кг) * |
20 | Після двох років | 4 |
30 | Після одного року | 3.4 |
40 | Після 6 місяців | 2.8 |
* Приблизні величини
Хорошим правилом є покупка деревини в літній період (червень-липень), оскільки ліси вирубуються в основному восени, і, таким чином, можна бути впевненим в тому, що деревина вже зберігається протягом приблизно 1 року.
Класифікація дров
Дрова можуть бути класифіковані на дві категорії якості: «хороші» і «посередні або погані».
Ця класифікація залежить від виходу тепла деревини, максимальної тривалості горіння, складу і щільності.
Хороші дрова
- Рекомендована деревина - родом із сімейства широколистяних порід дерев: бук, граб, дуб, біла акація, ясен, береза, клен, в'яз, слива, горіх, яблуня, груша, вишня.
- Вся дрібнозерниста деревина з низьким вмістом смоли (тобто тверда і важка) є найбільш придатною, оскільки вона забезпечує камін постійним, безперервним полум'ям.
Посередні або погані дрова
- Деревина, яка не рекомендується, - родом із сімейства хвойних, а також верба, тополя і вільха. Ця світла і м'яка деревина є смолистої і тому створює більше сажі, мало вугілля, а також розпечені іскри, при цьому вимагаючи більш частого очищення димоходу і каміна.
- Ще однією особливістю м'якої деревини є те, що вона дає «живе», але недовгий полум'я, а її витрата вище для отримання того ж тепла.
Проводити початкову розпалювання можна м'якою деревиною - наприклад, тополя, ялиця, ялина, сосна - однак, врахуйте, що деревина хвойних порід при використанні в якості палива для тривалого горіння призводить до більш швидкого закопчення топки і забруднення димоходу, через високий вміст в ній смоли. Також, спалювання деревини хвойних порід при експлуатації камінної топки з відчиненими дверцятами призводить до виникнення сильних іскор і пов'язаного з цим підвищеного ризику виникнення пожежі.
Не спалюйте в каміні
- свіжу деревину,
- мокре дерево або відходи кори,
- вологу або смолистую деревину, а також гранули.
- відходи (сміття),
- фанеру або ДСП,
- відходи ящиків або обрізки дощок, інші відходи деревини, просочені спеціальними складами,
- папір, картон, макулатуру, пластини шпони і інші господарські відходи,
- штучні матеріали,
- горючі рідини, всі тверді або рідкі речовини і матеріали, виготовлені з дерева,
- пластиковий ламінат,
- картонні коробки (наприклад, з-під молока).
Ні в якому разі не використовуйте рідке паливо будь-якого роду.
Всі ці або аналогічні матеріали становлять небезпеку для користувача, можуть пошкодити камін, димохід і трубу, а також - що не є останнім фактором - забруднюють навколишнє середовище.
Зверніть увагу - якщо ви спалювали в топці неприпустиме паливо, наприклад, вугілля, що призвело до теплового удару і пошкодження конструкції каміна, ви автоматично втрачаєте гарантію виробника.