Розпал і горіння

У фазу розпалу дуже важливо подати достатню кількість повітря в топку, щоб вона почала працювати максимально ефективно, а викиди шкідливих речовин в атмосферу були мінімальні.
- Відкрийте регістр подачі первинного повітря на максимум.
- Приберіть золу і вугілля з колосникової решітки і з зольного ящика
- У центрі топки складіть «шалашик» з маленьких трісок (можна додати трохи соснових).
- В центр «шалашику» покладіть грудку паперу або таблетку сухого спирту і підпаліть.
На цьому етапі не закривайте щільно дверцята.
Коли тріски розгорілися, плавно відкрийте дверцята і покладіть кілька невеликих полін твердого дерева (дуб, бук) або великі поліна м'якого листяного дерева (береза, вільха, яблуня). Дверцята залиште злегка відкритими.
Коли поліна добре розгоряться, закрийте щільно дверцята і почекайте 25-30 хвилин до досягнення максимальної температури в топці.
Після цього подачу повітря можна знизити, регулюючи регістр подачі первинного повітря, якщо ви хочете зменшити витрату палива і кількість тепла, що надходить від каміну.
Коли від перших полін залишиться розжарене вугілля, покладіть нову порцію дров - краще з деревини твердих порід .
Під час горіння каміна не відкривайте дверцята надто різко - інакше дим може потрапити в приміщення. Не спалюйте більше дров за одну закладку, ніж це рекомендовано.
Важливо! Зовнішня поверхня дверцят розжарюється під час роботи камінної топки до 300 ° С - можливе виникнення опіку. Користуйтеся захисними рукавицями, попередьте про небезпеку опіку ваших дітей.
По закінченні процесу горіння, після того, як дрова прогоріли, вугілля вкрилося попелом і над ним немає язичків синього полум'я, можна закрити регістр подачі первинного повітря.
Якщо виходить дим:
- не відчиняйте дверцята топки;
- закрийте заслінку підведення зовнішнього повітря - тільки на приладах з підведенням зовнішнього повітря;
- дайте вогню повільно згаснути;
- провітріть приміщення перед перебуванням в ньому;
- перевірте причину несправності.
Не гасить вогонь водою, оскільки це може привести до пошкодження решітки.