Для забезпечення процесу горіння в каміні, згідно нормативів потрібно забезпечити до 10м 3 повітря в годину на 1 кВт номінальної потужності камінної топки.

Приплив повітря, необхідного для горіння, може бути отриманий різними способами:

  • за допомогою забору свіжого повітря безпосередньо з приміщення установки;
  • з прилеглого до місця установки приміщення, за умови, що таке повітря вільно протікає через постійний отвір, що сполучається з вулицею;
  • підведення по повітряному каналу безпосередньо з вулиці (підведення зовнішнього повітря);

В разі забезпечення забору свіжого повітря безпосередньо з приміщення, в якому встановлений камін, слід періодично відкривати вікно для провітрювання, або злегка відкривати вікно під час роботи каміна. Для запобігання появи зворотної тяги в топці не можна використовувати на одному поверсі разом з топкою і в приміщеннях із загальним повітрообміном приладів примусової витяжної вентиляції (наприклад, витяжка на кухні).

Якщо повітря забирається з прилеглого до місця установки приміщення, слід переконатися, що це приміщення не має низького тиску в порівнянні з вулицею через тягу, обумовлену наявністю в цьому приміщенні іншого використовуваного приладу або витяжного пристрою. Повітря для горіння не може забиратися з прилеглих приміщень, що використовуються як гараж, сховище горючих матеріалів або для діяльності, пов'язаної з ризиком пожежі.

Якщо перші два згадані варіанти неможливі, необхідно встановлювати системи зовнішньої подачі повітря (з вулиці). У цьому випадку ідеальним рішенням є забезпечення припливу зовнішнього повітря в камінну топку через спеціальний патрубок.

Детальніше про підводі зовнішнього повітря читайте в статті на нашому сайті.